Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Kalifornii přineslo hrozivý úkaz +VIDEO

Oheň
Oheň
Foto: Pixabay

Sacramento - Západ USA dále sužují velké požáry, od soboty bylo sežehnutou více než sedm tisíc akrů půdy a navíc uprostřed pekelných ohňů se tvoří něco neobvyklého. V Santa Barbaře dokázali lidé zachytit na video ohnivé tornádo.

Velikost tohoto ohnivého tornáda se těžko odhaduje, díky silným větrům neustále mění svou velikost i polohu. Jednoznačně ale ukazuje, s jakými podmínkami musí hasiči bojovat a podle meteorologů bude ještě hůř.

Ohnivá tornáda mají podle server Live Science hodně společného s prachovými víry, protože jsou tvořeny stejným způsobem. A to když horký suchý vzduch začne rychle stoupat, klasická tornáda se tvoří tak, že se smíchá horký a vlhký vzduch se studeným suchým. Zpátky k ohnivým tornádům, jakmile horký vzduch vytvoří sloup a opře se do něj vítr, změní se ve vír, který můžete vidět na videu.

Ohnivé tornádo může měřit jen několik centimetrů, ale i 150 metrů, jak píší vědci. Situace na západě USA se má zhoršit příchodem velkého sucha, které mají navíc do oblasti přinést rekordní tropické teploty.

Témata:  oheň tornádo USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy