reklama

Na mezinárodním letišti u Tel Avivu přivítal Módího jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu, což je podle izraelských úřadů gesto nad rámec diplomatického protokolu podtrhující velmi dobré vztahy mezi oběma státy.

"Přijímáme vás s otevřenou náručí. Milujeme Indii. Obdivujeme vaši kulturu, vaše dějiny, vaší demokracii a progresivnost," řekl Netanjahu krátce po Módího přistání. Na letišti Netanjahu oznámil založení fondu s 40 miliony dolary (921 milionů Kč) na spolupráci v oblasti technologií.

Módí řekl, že je pro něj pocta stát se prvním úřadujícím indickým premiérem, který navštívil Izrael. Dodal, že Indie a Izrael hodlají spolupracovat jak po ekonomické, tak po bezpečnostní stránce, a to zejména v boji proti terorismu.

Indie byla během studené války jedním z hlavních členů Hnutí nezúčastněných zemí, které sdružovalo především země třetího světa, jež se nechtěly připojit ani k sovětskému bloku, ani k Západu. V izraelsko-palestinském sporu podporovala Indie Palestince. Indická vláda do roku 1992, kdy navázala diplomatické vztahy s Izraelem, svým občanům do židovského státu cestovat zakazovala. Vztahy zemí jsou však 25 let od navázání diplomatických vztahů pozitivní.