Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro (vlevo)

Bolsonaro se může skrývat v Maďarsku, naznačil deník

Svět

Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v Brazílii. Oznámili to v pondělí jeho právníci, kteří zároveň popřeli, že by se tam jejich klient skrýval před zákonem.

Jair Bolsonaro (vlevo)

Přívrženci brazilského exprezidenta Bolsonara pronikli do parlamentu

Svět

V Brazílii dnes pronikli příznivci bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, kteří nesouhlasí s jeho nástupcem Luizem Ináciem Lulou da Silva, do budovy parlamentu a prezidentského paláce Planalto, uvedla agentura AP. Demonstranti podle zahraničních agentur vzali útokem také blízkou budovu nejvyššího soudu.

Jair Bolsonaro (vlevo)

Bolsonaro poprvé po neúspěchu ve volbách promluvil, porážku otevřeně neuznal

Svět

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dnes večer poprvé vystoupil na veřejnosti od své porážky v nedělních prezidentských volbách a v krátkém projevu řekl, že bude dodržovat ústavu. Vítězi prezidentských voleb Luizi Ináciovi Lulovi da Silva přitom nepogratuloval a prohlásil, že podporuje nenásilné protesty. Bolsonarův ministr Ciro Nogueira potvrdil, že pracuje s týmem vítěze na předání moci.

Rio de Janeiro

Svět

Volební místnosti v Brazílii se uzavřely, začalo sčítání hlasů

V Brazílii se uzavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů ve druhém kole prezidentských vole, které rozhodne o tom, jestli latinskoamerickou zemi další čtyři roky povede krajně pravicová hlava státu Jair Bolsonaro, nebo levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. V posledních průzkumech měl mírný náskok Lula. K urnám mohlo ve více než 200milionové zemi přijít na 156 milionů voličů. Oba kandidáti hlasovali už v prvních hodinách voleb.

Brazílie, Rio de Janeiro

Volební místnosti v Brazílii jsou otevřené, v průzkumech vede Bolsonarův oponent

Svět

V Brazílii se dnes otevřely volební místnosti. Brazilci volí většinu zákonodárců na úrovni federace i regionů, guvernéry jednotlivých států, ale především prezidenta. Favority jsou levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva (76) a současný krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro (67). Průběh voleb několik hodin po otevření volebních místností byl podle úřadů poklidný, napsala agentura EFE.

Recep Tayyip Erdoğan

Indii, Austrálii, Turecko, Jižní Ameriku i země Společenství. Smrt Alžběty II. zarmoutila svět

Svět

Královna Alžběta II. inspirativně vedla svůj národ a stát a zosobňovala slušnost a důstojnost ve veřejném životě. Napsal to indický premiér Naréndra Módí. S úmrtím končí historické panování, reagoval na dnešní zprávu o smrti dlouholeté britské panovnice australský premiér Anthony Albanese. Zármutek nad úmrtím královny vyjádřil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či zástupci Pákistánu a afrických nebo jihoamerických zemí.

Jair Bolsonaro (vlevo)

Svět

Bolsonara po noci strávené v nemocnici dnes propustili domů

Brazilského prezidenta Jaira Bolsonara po noci strávené v nemocnici dnes propustili domů. Informovala o tom agentura EFE. Prezidenta hospitalizovali v pondělí večer kvůli bolestem břicha. Bolsonaro se v minulosti léčil s neprůchodností střev.

Jair Bolsonaro (vlevo)

Bolsonara neplánovaně převezli do nemocnice

Svět

Brazilský prezident Jair Bolsonaro byl dnes neplánovaně převezen do nemocnice v Sao Paolu. Hlava státu si podle brazilských médií stěžovala na silné bolesti břicha. Nemocnice, kde je Bolsonaro hospitalizován, uvedla, že prezident je v dobrém stavu a zřejmě trpí neprůchodností střeva, se kterou se léčil již v loňském roce. Tehdy si stěžoval na chronickou škytavku.

Jair Bolsonaro (vlevo)

Bolsonaro chtěl změnit volební systém, brazilští poslanci byli proti

Svět

Brazilští poslanci v úterý odmítli návrh prezidenta Jaira Bolsonara na změnu volebního systému. Bolsonarovi se nelíbí, že hlasování je elektronické, což podle něj umožňuje podvody. Brazilský prezident minulý měsíc prohlásil, že neuzná výsledky příštích voleb hlavy státu, když se systém nezmění. Tento systém platí v zemi už od roku 1996.

Jair Bolsonaro (vlevo)

V prezidentských volbách v Brazílii by teď Lula porazil Bolsonara

Svět

Pokud by se v Brazílii konaly prezidentské volby právě teď, bývalý levicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva by v nich hladce porazil současného krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Vyplývá to z průzkumu voličských preferencí společnosti Datafolha, o kterém psala agentura Reuters. Prezidentské volby se v Brazílii budou konat příští rok, těch posledních se Lula nemohl zúčastnit, protože byl ve vězení.

Jair Bolsonaro (vlevo)

Svět

Bolsonaro dlouhodobě zlehčuje covid-19, teď se nakazil

Nákazu koronavirem potvrdily testy u brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který v minulosti opakovaně zlehčoval závažnost nemoci. Prezident s tváří zakrytou rouškou dnes výsledky testování potvrdil novinářům a zároveň dodal, že se těší dobrému zdraví, píší zahraniční agentury.

Ilustrační foto

Pandemie koronaviru: Mají USA to nejhorší za sebou?

Svět

Ve Spojených státech zemřelo kvůli koronaviru během uplynulých 24 hodin méně než 900 lidí, a to druhý den za sebou, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na Univerzitu Johnse Hopkinse. Země s 328 miliony obyvatel do pondělních 20:30 místního času (dnešních 02:30 SELČ) zaznamenala 830 úmrtí. O den dříve to bylo 776 úmrtí.

Ilustrační foto

Svět

Padne brazilský prezidentem? Pod Bolsonarem se houpe židle

Soudce brazilského nejvyššího soudu povolil vyšetřit obvinění, že se prezident Jair Bolsonaro pokoušel zasahovat do vyšetřování případů členů své rodiny. Šéfa státu v tomto smyslu nařkl bývalý ministr spravedlnosti Sergio Moro, který v pátek odstoupil na protest proti odvolání šéfa federální policie Maurícia Valeixa prezidentem.

Ilustrační foto

COVID-19 je prý jen "chřipička". Prezident Bolsonaro vyrazil bez roušky mezi lidi

Svět

Zatímco mnozí evropští politici jednají kvůli koronavirové pandemii prostřednictvím videokonferencí a někteří nosí na veřejnosti roušky či respirátory, brazilský prezident Jair Bolsonaro opět vyrazil bez roušky do ulic. V neděli v brazilské metropoli rozprávěl mimo jiné s pouličním prodejcem párků v rohlíku obklopen davem lidí, kteří si ho natáčeli na mobilní telefony. Některá videa pak i Bolsonaro zveřejnil na svém twitteru.

Ilustrační foto

Jak trestat korupci? Bolsonaro chce oprášit mučící metodu z dob diktatury

Svět

Brazilský prezident Jair Bolsonaro prohlásil, že nebude ve své vládě tolerovat korupci a že na ministra, který se jí dopustí, bude aplikována metoda nazvaná podle převážení svázaných papoušků visících za nohy. Ta se používala k mučení odpůrců režimu za vojenské diktatury (1964-1985) v Brazílii. O dalším kontroverzním výroku prezidenta Bolsonara informovala o víkendu místní média. Některá z nich zdůraznila, že šlo o metaforu.

Amazonský prales, ilustrační fotografie

Svět

Kdo zakládá požáry v Amazonii? Bolsonaro se zhurta pustil do známého herce

Brazilský prezident Jair Bolsonaro obvinil hollywoodského herce Leonarda DiCapria, že nepřímo financuje zakládání požárů v Amazonii. Informovala o tom dnes agentura Europa Press. Bolsonaro, který se v létě stal terčem široké mezinárodní kritiky kvůli liknavému postoji k požárům v Amazonii a kvůli údajné podpoře jejího odlesňování, už v srpnu nepřímo obvinil ze zakládání požárů nevládní organizace.

Michelle Bacheletová,  je chilská levostředová politička, v letech 2006–2010 prezidentka státu jako první žena v historii země a druhá v Jižní Americe. Dne 15. prosince 2013 byla prezidentkou zvolena podruhé.

Bolsonaro drsně napadl komisařku OSN. Přirovnání k Macronovi byl jen začátek...

Svět

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dnes obvinil vysokou komisařku OSN pro lidská práva a bývalou prezidentku Chile Michelle Bacheletovou z vměšování se do záležitostí Brazílie kvůli její kritice poměrů v zemi. Bolsonaro také pochválil bývalý režim chilského diktátora Augusta Pinocheta, jemuž komisařčin otec padl za oběť, napsala agentura Reuters.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy