Roskosmos

ISS, ilustrační fotografie.

Rusko se zřejmě bude podílet na činnosti ISS do roku 2028, uvedl šéf Roskosmosu

Svět

Rusko se velmi pravděpodobně bude podílet na činnosti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do roku 2028. Podle agentury TASS to dnes uvedl šéf vesmírné agentury Roskosmos Jurij Borisov. Desítky let trvající mezinárodní spolupráci na oběžné dráze Země poznamenává mimořádné napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině.

Ilustrační foto

Roskosmos ohlásil spolupráci s NASA při letech vesmírných lodí

Svět

Ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že uzavřela s americkým úřadem pro letectví a vesmír NASA dohodu o letech integrovaných posádek na palubě amerických a ruských kosmických lodí, informovala dnes tisková agentura TASS. Kosmonautka Anna Kikinová se díky dohodě stane první ruskou členkou posádky americké vesmírné lodi Crew Dragon, která má do vesmíru opět zamířit letos na podzim.

ISS, ilustrační fotografie.

Roskosmos připraví návrhy možného ukončení spolupráce na ISS

Svět

Ruská vesmírná agentura Roskosmos připraví konkrétní návrhy pro politické vedení země ohledně možného ukončení spolupráce s ostatními zeměmi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na twitteru to dnes podle agentury Reuters uvedl šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Ilustrační fotografie

NASA zvažuje misi na Venuši, mohl by tam být život

Technika

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zvažuje schválení až dvou planetárních vědeckých misí, včetně mise k Venuši s cílem zjistit, zda na planetě skutečně existuje život. Informovala o tom agentura Reuters poté, co tento týden média oznámila, že vědci v atmosféře sousední planety našli plyn spojovaný s životem.

Sojuz (kosmická loď)

Technika

Rusko se chystá dopravit do vesmíru další dva turisty, letenky stojí majlant

Rusko se chystá v závěru příštího roku dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) další dva "turisty" na základě dohody s americkou společnostní Space Adventures. Podle tiskové agentury Interfax to oznámila ruská vesmírná korporace Roskosmos s tím, že jména soukromých cestovatelů budou zveřejněna začátkem roku.

Dmitrij Rogozin

Mise Crew Dragon: Rusko pogratulovalo USA, kroutí hlavou nad reakcí Trumpa

Svět

Ruská kosmická agentura Roskosmos pogratulovala Spojeným státům a soukromé americké společnosti SpaceX za úspěšný pilotovaný let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) novou americkou lodí. Roskosmos zároveň podle agentury Reuters označil chování amerického prezidenta Donalda Trumpa po prvním letu s posádkou z území USA po devíti letech od skončení programu raketoplánů za hysterii.

Ilustrační foto

Vesmírný modul Nauka trápí Rusko. Start je v nedohlednu

Technika

Rusko znovu posunulo dlouho připravované vyslání víceúčelového laboratorního modulu Nauka k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). V projevu na kosmodromu Vostočnyj to dnes oznámil šéf agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Modul, který je ve výrobě od roku 1995, by měl podle něj odstartovat možná až počátkem roku 2021.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy