Články k tématu: virus Zika

Nová studie: Virem zika se nakazilo stokrát více lidí, než se myslelo

26.11. 13:47

Virem zika, kvůli kterému v roce 2016 Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila celosvětový stav nouze, se nakazilo stonásobně více lidí, než kolik jich zachytily zdravotnické struktury.

Komár přenášející vážné nemoci obsadil polovinu Francie, objevil se i v Ćesku

30.04. 08:39

Komár tygrovaný, který je schopen přenášet viry zika, dengue či chikungunya, se natrvalo usídlil již ve více než polovině francouzských departementů včetně Paříže. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví, které zveřejnilo mapu výskytu tohoto dvoukřídlého hmyzu, o tom informovala agentura AFP.

Jaké jsou největší hrozby pro lidstvo? Tyto věci mohou způsobit naši zkázu

Aktualizovali jsme 22.1.2019, 22:12, 22.01. 15:54

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala seznam největších hrozeb pro naše zdraví v roce 2019. Vedle známých nemocí, jako je HIV, Ebola nebo horečka dengue, jmenovali lékaři také odpůrce očkování.

reklama

Vědci z Brna otestovali látku, která může zahubit virus zika nebo encefalitidu

21.04. 21:46

Praha - Brněnští vědci otestovali na buňkách látku, která je vysoce účinná proti virům, které způsobují například klíšťovou encefalitidu, západonilskou horečku, horečku dengue či vir zika. Proti těmto závažným infekcím přitom dosud neexistuje účinný lék, uvedla dnes Česká televize (ČT).

Choroba s tajemným názvem "X"? Vědci mluví o viru, který může vyhladit lidstvo

Aktualizovali jsme 18.3.2018, 18:17, 18.03. 07:30

Světová zdravotnická organizace (WHO) se připravuje na „chorobu X". Právě tuto nemoc WHO zahrnula do svého nejnovějšího globálního plánu pro urychlení výzkumu a vývoje ve zdravotnicky mimořádných stavech, jako jsou epidemie Eboly, SARS nebo viru Zika. Informuje o tom server stanice CNN.

Virus Zika může lidstvu prospět. Vědci zjistili, jak jej využít

08.09. 16:51

Lidé vnímají virus Zika jako strašnou věc, která je nebezpečná pro celý svět. Ve skutečnosti by se tento virus mohl hodit v boji s mozkovou rakovinou. Je tedy možné, že Zika bude ještě užitečná.

OSN varuje: Brazílie se nezabývá příčinami epidemie viru zika. Vrátí se nebezpečný virus?

13.07. 12:36

Sao Paulo - Ačkoli Brazílie v květnu po 18 měsících odvolala stav ohrožení veřejného zdraví virem zika, nevyřešila špatné hygienické podmínky a nedostatek čisté vody ve slumech. Nákaza, která představuje značné riziko zejména pro těhotné ženy, by se tak mohla vrátit.

Stav nouze kvůli viru zika v Brazílii po 18 měsících skončil

12.05. 08:44

Brasília - Brazilské ministerstvo zdravotnictví ukončilo nouzový stav vyhlášený před 18 měsíci kvůli epidemii viru zika a silnému nárůstu počtu případů souvisejících vývojových vad mozku kojenců.

Nová naděje? Výzkumníci hlásí nový objev v boji proti viru zika

11.01. 11:07

West Lafayette (USA) – Američtí vědci z Purdueovy univerzity hlásí nové poznatky, které se týkají viru zika. Věří, že jejich nová zjištění pomohou lépe porozumět tomu, jak virus infikuje hostitelské buňky a jak se pak v těle nakaženého šíří. Na výzkum poukázal server Science Daily.

Virus Zika už nepředstavuje pro svět hrozbu, hlásí lékaři

18.11. 22:24

Ženeva - Virus zika už nepředstavuje celosvětovou zdravotní hrozbu. Boj proti němu ale musí dál pokračovat.

Lékaři našli u 16 Čechů virus zika

06.11. 15:54

Praha - Na virus zika se v Česku nechalo testovat asi 800 lidí, u 16 z nich se infekce potvrdila. Dalších 15 lidí mělo protilátky po prodělané infekci.

Virus zika trápí Vietnam, země potvrdila první případ mikrocefalie

30.10. 10:15

Hanoj - Vietnam potvrdil první případ mikrocefalie způsobené virem zika. Nákaza se sice u většiny lidí nijak neprojevuje, virus však může způsobit vývojovou poruchu, která u novorozenců předčasně ukončuje růst mozku.

Začal boj proti viru zika. Vědci nasadili bakterie

26.10. 21:49

Londýn - Výzkumníci zahájili boj proti viru zika použitím zákeřné zbraně proti komárům, kteří jej přenášejí.

Virus zika řádí v Thajsku, mezi dětmi se objevila mikrocefalie

30.09. 09:59

Bangkok - Thajsko dnes potvrdilo první dva případy dětí s mikrocefalií způsobenou virem zika. Nákaza se asijskou zemí rychle šíří, v posledních týdnech v průměru přibývalo 20 nových pacientů za týden.

Omezení vydané kvůli viru zika pro těhotné ženy bylo zrušeno

19.09. 18:30

Miami (USA)- Americké úřady odvolaly varování týkající se pobytu těhotných žen ve čtvrti Wynwood v centru Miami.

Virus zika řádí v Thajsku. V Bangkoku ohlásili 21 nových případů nákazy

11.09. 13:16

Bangkok - V centru thajské metropole Bangkok bylo potvrzeno 21 nových případů nákazy virem zika. Mezi nakaženými osobami byla i těhotná žena, která už bez komplikací porodila.

Nákaza virem zika je pravděpodobně příčinou zakrnění mozku dětí

07.09. 20:00

Ženeva - Nákaza virem zika v těhotenství je nejpravděpodobnější příčinou vrozených mozkových abnormalit včetně zakrnění mozku, známého jako mikrocefalie.

Lék proti viru zika se začne testovat na lidech

07.09. 13:33

Kuala Lumpur/Peking/Tucson - Malajsie hlásí další případ viru zika. Nákaza byla potvrzena u 27leté pacientky, která je těhotná. Rozšíření nemoci se už obává Čína a chystá opatření. Zkoušky širokospektrálního antivirotika HSRx 431TM jsou účinné proti viru zika, oznámila dnes firma.

Závody Formule 1 míří do oblasti zasažené virem zika. Co na to závodníci?

06.09. 20:40

Singapur - První závod závěrečné třetiny šampionátu F1 míří do oblasti, kde se vyskytuje virus Zika, jeho přítomnost je potvrzena v pěti ze sedmi zemí, v nichž se Grand Prix pojedou.

Varování: Lidé, kteří cestovali do zemí zasažených virem zika, by se měli chránit při sexu až půl roku

06.09. 19:23

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zpřísnila své doporučení pro cestovatele, kteří se vrací z oblastí zasažených virem zika.

Virus zika se šíří: První "domácí" případ nákazy hlásí už i Malajsie

03.09. 13:38

Kuala Lumpur - První případ nakažení virem zika hlásí Malajsie. Pacientem je muž (61), který rovněž trpí vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce, ledvin a dnou.

Virus zika přenášení i američtí komáři, zjistili vědci

02.09. 08:40

Miami (USA) - Ve Spojených státech byla vůbec poprvé prokázána přítomnost viru zika u místních komárů. Vědci jej objevili u několika skupin tohoto hmyzu v Miami na Floridě, odkud bylo v minulých týdnech hlášeno několik desítek lidí nakažených tímto virem. Podle expertů je částečně na vině pěstování…

V Singapuru evidují 41 případů nákazy virem zika

28.08. 12:43

Singapur - V Singapuru bylo potvrzeno 41 případů místní nákazy virem zika. Informovala o tom dnes televizní stanice Channel News Asia.

Amerika se bojí viru zika. FDA chce testy dárcovské krve

27.08. 10:47

Washington - Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal v pátek závazné doporučení, aby se na případnou přítomnost viru zika kontrolovala veškerá dárcovská krev v zemi.

Fotogalerie