Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myslivci podpořili ústavní zákon, kritizují novou evropskou směrnici

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Myslivci doufají, že se podaří pro evropskou normu zpřísňující držení zbraní vyjednat národní výjimku, aby se směrnice v českém právu nemusela aplikovat. Předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota podporuje novelu ústavního zákona, kterou předložil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a další zákonodárci.

"Věřím, že alespoň tím (dojednáním výjimky) zamezíme aplikaci směrnice do českých zákonů. V první fázi se to nás myslivců tak zásadně nedotýká, je však velká obava, co bude následovat v dalších letech, aby se to nezpřísňovalo salámovou metodou," řekl Janota.

Česko by podle novely ústavního zákona výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR. Poslanci v návrhu uvedli, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně.

Myslivec a bojovník proti směrnici Bohumil Straka ČTK řekl, že přijetí směrnice by mohla odmítnout už pouze Rada Evropské unie. "Vlastně je to konečná, dnešní hlasování mne nepřekvapilo, měli jsme informace, že se to takhle prohlasuje," uvedl. Podle něj je nyní jedinou možností přijmout "Chovancův" ústavní zákon. Tím by ČR vyjádřila, že držení zbraní je otázkou národní bezpečnosti.

Straka svolal na středu na pražské Václavské náměstí demonstraci, kde chce přijetí ústavní novely podpořit. Myslivec, sportovní střelec, držitel zbraní a prodejce zbraní ponesou rakev plnou například olympijských medailí ze střeleckých disciplín k sídlu zastoupení Evropské komise v ČR.

Témata:  myslivci zbraně Milan Chovanec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy