Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská expremiérka Radičová varovala před nepředvídatelnými populisty

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Praha - Na konferenci Forum 2000 v Praze dnes vystoupila bývalá premiérka Slovenska Iveta Radičová. Politiku v zemích střední Evropy podle ní ovládají nečitelné populistické strany.

"Během každých čtyř pěti let se na politické scéně objeví nová strana, kterou nikdo neumím přečíst, je nepředvídatelná a nikdo neví, jaké jsou její hodnoty," řekla s tím, že chybějící hodnotové zakotvení těmto stranám umožňuje využívat populistickou rétoriku.

Političtí lídři, kteří přistoupí na tento model vystupování, podle Radičové posouvají hodnoty celé společnosti. "Každý den se dozvídám, koho mám nenávidět. Jednou to jsou Češi, podruhé Romové, potřetí uprchlíci," poznamenala. Šířením strachu a nenávisti pak ve společnosti roste poptávka po silné autoritářské vládě.

Polská novinářka Agnieszka Romaszewská - Guzyová poznamenala, že středoevropské země nejsou spokojeny se svým členstvím v unii mimo jiné proto, že jsou v evropském společenství stále vnímány jako noví členové a nedostává se jim respektu.

Radičová se ale domnívá, že příčinou nespokojenosti jsou nenaplněná očekávání. "Cílem zemí střední Evropy bylo srovnání životní úrovně, to se ale nestalo," řekla.

Maďarsko zastupoval europoslanec Tamás Meszerics. Podle něho nehrozí, že by se středoevropské země ve většině přiklonily k extremistickým politickým směrům, ačkoliv zejména pravicový extremismus v posledních letech posílil. Meszerics dodal, že v příštích letech čeká Evropskou unii velká diskuse o tom, co změnit, aby se neprohlubovaly pochybnosti o smyslu evropské integrace.

Témata:  Iveta Radičová Visegradská čtyřka EU Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy