Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Julius Šuman utichl? Možná bude Babiše žádat o odpuštění a přízeň, naznačil Best

Erik Best, americký novinář v ČR
Erik Best, americký novinář v ČR
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Anonymní twitterový účet Julius Šuman, na kterém byly zveřejněny informace v souvislosti s kauzami Andreje Babiše, je stále zahalen tajemstvím. Před volbami ale svou aktivitu omezil. Šumanovi nemůže nikdo vyčítat, pokud náhle znejistěl. Babiš brzy převezme tajné služby, ministerstvo vnitra a ČEZ, tedy logické podezřelé, myslí si americký novinář Erik Best.

Podle Besta byla jednou z největších záhad posledních měsíců vlády Bohuslava Sobotky identita skupiny Šuman. „Ta používala svůj twitterový účet k šíření kompromitujících nahrávek a informací z bankovních účtů o Babišově investici do Čapího hnízda, jeho údajném zneužívání daňové správy ke 'kleknutí' na obchodního konkurenta a o vlivu na jím vlastněná média, o nichž tvrdil, že do jejich chodu nebude vůbec zasahovat,“ připomíná Best.

Poukazuje také na to, že někteří investigativní novináři mluvili o tom, že se blíží odhalení zdroje, od kterého informace unikají. „To je skoro jako blížit se odhalení jehly v kupce sena. Šuman zůstává přízrakem, ale v období po volbách zmírnil tón a uveřejňuje informace, které se vejdou do mantinelů běžné politické soutěže," píše Best ve svém zpravodaji.

„Šumanovi nemůže nikdo vyčítat, pokud náhle znejistěl. Andrej Babiš brzy převezme tajné služby, ministerstvo vnitra a ČEZ, tedy logické podezřelé. Nedá se tak vyloučit, že se najde nějaký odpadlík ze skupiny Šuman, který bude Babiše žádat o odpuštění a přízeň.“ dodává novinář.

Kdo za anonymním účtem stojí zatím není známo. Sám Andrej Babiš spekuloval, že by za účtem mohli stát novináři Sabina Slonková, Jiří Kubík, ministr Milan Chovanec, nebo jeho političtí oponenti. Jedním z novinářů, kteří se kauzou zabývají, je také Janek Kroupa, který naznačil, že by za vším mohl být bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

O jednotlivých nahrávkách není přesně známo, kde a kdy vznikly. Sám Andrej Babiš je označuje za nelegální odposlechy, provokaci novináře, který na nich s ním mluví, a považuje je za cílenou likvidaci své osoby. Obvinil z tohoto odposlechu tajnou službu a Ministerstvo vnitra. To obvinění odmítlo.

Témata:  Erik Best Andrej Babiš EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy