reklama

Znalec Josef Zouhar uvedl, že nehodnotí Bartošovy politické názory, kriticky ale nahlíží na způsob, jakým je prezentuje, zejména ve srovnání s dalšími představiteli pravicových stran. "Mně to připomíná 30. léta v Německu, že potřebujeme vládu silné ruky," uvedl znalec u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Upozornil také na to, že Bartoš na demonstracích často vyzývá k násilí. "Tento způsob projevu se mi zdá naprosto společensky nepřijatelný," řekl Zouhar.

Knihy, které Bartoš napsal nebo vydával, jsou podle Zouhara jasně antisemitské, některé přímo popírají holokaust a například tvrdí, že čísla o obětech jsou vymyšlená. V jedné z knih, které Bartoš napsal, připomíná "židovskou otázku", která podle něj stále není vyřešena. "Knihou dává (Bartoš) jednoznačně najevo, že je antisemita," dodal znalec.

Podle obžaloby Bartoš vydával protižidovské knihy. Předkládal podle státního zástupce překroucená, selektivně vybraná a neprokázaná tvrzení, kterými se snažil upevnit předsudky o škodlivosti židovského národa, imigrantů a muslimů. Bartoš vinu popírá, hájí se "svobodou projevu".