Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Máchově jezeře byla zahájena jubilejní turistická sezóna

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Doksy - Máchovo jezero dnes zahájilo novou turistickou sezonu. Ta letošní se ponese ve znamení hned několika kulatých výročí. Největší novinkou je obnovení sportovního rybolovu, který se na jezero vrátil po více než 30 letech.

Letošní sezona bude ve znamení oslav 650 let založení jezera králem Karlem IV., region si však připomíná také 180 let prvního vydání lyrickoepické skladby Karla Hynka Máchy - Máj.

Turistika je pro pětitisícové město Doksy zdrojem příjmů. "Díky tomu, že je tu turistika, je tu samozřejmě víc služeb, víc pracovních příležitostí, je to lukrativnější místo k životu. Prioritou pro nás rozhodně není, že vybereme poplatek za obsazené lůžko, ten ani nepokryje zvýšené náklady na úklid a odvoz odpadů či dohled a služby v turistické sezoně, ty jsou několikanásobně vyšší," řekla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

Rybáři i turisté mohou letos lovit na šesti místech ze břehu. Jeden úsek je v Doksech, dva ve Starých Splavech a další tři jsou u hotelu Port a v kempech Borný a Klůček. Rybářské povolenky jsou v prodeji od poloviny března. Denní povolenka stojí 200 korun, nejdražší sezonní je za 2000 Kč.

Z Liberce k Máchovu jezeru bude v létě jezdit přímý vlak, který zatím chybí. Poprvé vlak z Liberce do Starých Splavů a Doks vyjede v sobotu 25. června a jezdit bude po celé prázdniny, vždy o víkendech a svátcích až do 28. srpna.

Témata:  Máchovo jezero cestování

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy