Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlas pro Zemana vyšel levněji než pro Drahoše

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Každý hlas pro opětovně zvoleného prezidenta Miloše Zemana stál ve finále volby hlavy státu méně než dvoukorunu. Jeho neúspěšného protikandidáta z volebního finále, bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše přišel jeden hlas na více než sedm korun.

Vyplývá to z výpočtu ČTK vycházejícího z dostupných údajů financování volebních kampaní mezi prvním a druhým kolem volby prezidenta. Konečné náklady na kampaně budou známy později. Jejich vyúčtování dostane dohledový úřad do tří měsíců od voleb.

Pokud by se za základ výpočtu vzala dostupná data celkových nákladů kampaní, Zemanův hlas ve druhém kole by vyšel na necelých osm korun. Drahoš by za každý hlas vydal skoro 19 korun.

V případě součtu hlasů v obou kolech a celkových nákladů kampaní by hlas pro Zemana stál asi 4,5 koruny a pro Drahoše zhruba 12 korun.

V prvním kole volby prezidenta vyšel hlas pro Zemana podle výpočtu k tehdy dostupným údajům nákladů kampaní asi 8,5 koruny a pro Drahoše přibližně na 22 korun.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš volby 2018 volby

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy