Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman na sobotu svolal poradní tým, řeš bude o měnové politice

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V sobotu v Lánech zasedne poradní tým prezidenta Miloše Zemana. Zabývat se bude měnovou politikou. Hostem bude guvernér České národní banky Jiří Rusnok. ČTK to dnes řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Sbor Zemanových poradců zasedne v jeho druhém funkčním období poprvé. Podle mluvčího ČNB Marka Zemana bude Rusnok prezidenta informovat o aktuálním vývoji ekonomiky a jejím dalším odhadovaném vývoji.

Česká národní banka v únorové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok o 3,2 procenta. Novou prognózu centrální banka zveřejní příští týden ve čtvrtek, kdy bude také rozhodovat o nastavení úrokových sazeb.

Poradní sbor se v uplynulých pěti letech scházel v Lánech pravidelně. Poradci se Zemanem probírali různá témata týkající se například schvalování státního rozpočtu, velkých dopravních staveb nebo třeba změn v oblasti justice či policie. Na jednání bývají pozváni například ministři z daného oboru.

Na sobotu pozvánku podle Ovčáčka dostal Rusnok, který je zároveň členem poradního týmu. Probírat se budou otázky týkající se měnové politiky. Zeman v minulosti například kritizoval Českou národní banku za devizové intervence. V otázce zavedení eura v minulosti opakovaně uvedl, že by ČR měla do eurozóny vstoupit až tehdy, co z ní vystoupí Řecko, aby Češi nemuseli platit řecké dluhy. Zároveň poukazuje na příklad Slovenska, kde lidé před přijetím eura vyslovovali obavy a nyní jsou většinově spokojeni.

Zemanův tým nedávno doplnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle internetových stránek Pražského hradu tak poradní tým tvoří 11 členů včetně například kancléře Vratislava Mynáře, velvyslance v USA Hynka Kmoníčka, někdejšího šéfa slušovického družstva Františka Čuby, který nedávno ze zdravotních důvodů rezignoval na svůj senátorský post, nebo šéfa ČNB Rusnoka či bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Témata:  Miloš Zeman ekonomika ČNB

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy