Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČOI zjistila, že zákon o obalech loni porušilo 23 obchodníků

ČOI
ČOI
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Zákon o obalech, který má především chránit životní prostředí, loni porušilo méně prodejců. Během 1120 kontrol zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení tohoto zákona ve 23 případech, což je o 15 případů méně než v roce 2016. ČOI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

V deseti případech obchodník uváděl do prodeje nápoje v obalech, které nejsou vratnými zálohovanými obaly, aniž by nabízel stejné nápoje rovněž ve vratných zálohovaných obalech. Například supermarket prodával jen pivo v plechovkách, nikoli již v lahvích.

"V šesti případech bylo porušeno ustanovení, kdy osoba, která uvádí na trh nebo do oběhu výrobky ve vratných zálohovaných obalech, je povinna vykupovat tyto vratné zálohované obaly bez omezení množství a bez vázání tohoto výkupu na nákup zboží," dodal mluvčí Jiří Fröhlich.

Cílem tohoto zákona je chránit životní prostředí předcházením vzniku odpadů z obalů, a to zejména snižováním hmotnosti, objemu a škodlivosti obalů a chemických látek v těchto obalech.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) obchody ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy