Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhle zemřel opavský senátor Vladimír Plaček

senát
senát
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Náhle dnes zemřel opavský senátor a ředitel Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni Vladimír Plaček (ČSSD). Bylo mu 53 let.

ČTK to sdělila senátní tisková tajemnice Eva Davidová. Plaček byl členem horní komory od roku 2012, letos chtěl svůj mandát obhajovat.

 "Obdržel jsem velmi smutnou zprávu o úmrtí mého milého kolegy, senátora Vladimíra Plačka. Skonal dnes náhle ve věku pouhých 53 let. Jsem zarmoucem odchodem tak mladého člověka. Vladimír byl velmi kvalitním zástupcem Opavska v horní komoře Parlamentu a byl znám jako usilovný bojovník za lepší podmínky pro život nemocných, postižených a jinak znevýhodněných lidí," uvedl na senátním webu k Plačkově úmrtí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Zemřel Vladimír Plaček, opavský senátor, lékař a ředitel Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni, srdečný, poctivý a pracovitý člověk. Bylo mu 53 let. Čest jeho památce. https://t.co/i2yhNTXpXl pic.twitter.com/A08yY9mTtl

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 2. srpna 2018

"Trpělivě přinášel návrhy zákonů, které vycházely z jeho dlouholeté praxe - a tak to má být. Budu na něj vzpomínat jako na srdečného, poctivého a pracovitého člověka. Upřímnou soustrast rodině a blízkým," dodal Štěch.

Mezi Plačkovy projednávané návrhy patří mimo jiné zvýšení příspěvku na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením nebo návrh, podle něhož by postižení klienti pobytových domovů sociálních služeb nemuseli dokládat použití příspěvku na mobilitu. Senátor prosazoval také vynětí sociálních ústavů, nemocnic a části ambulancí z elektronické evidence tržeb.

Patolog Plaček vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Byl rovněž fotbalovým rozhodčím.

Byl místopředsedou senátního výboru pro evropské záležitosti a členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje a obce Pustá Polom.

Témata:  úmrtí Senát Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy