Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dávivý kašel v Česku! Varování hygieniků se naplňuje, počet nakažených stoupá

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V Moravskoslezském kraji dále výrazně přibývá nemocných s dávivým kašlem neboli pertusí. Už loni hygienici upozorňovali, že počet případů vzrůstá. Letos je ale situace ještě horší. Hygienici uvedli, že od ledna jim bylo nahlášeno už 51 případů dávivého kašle. To je téměř dvojnásobek proti stejnému období loňského roku, kdy jich evidovali 27.

"V letošním roce postihla nákaza černým kašlem deset dětí mladších jednoho roku a onemocnění se nevyhnulo ani třem novorozencům, kdy zdrojem nákazy byli dospělí příbuzní, u kterých byl následně dávivý kašel rovněž potvrzen," uvedli na webových stránkách hygienici. U některých dětí byl průběh onemocnění natolik těžký, že skončily v nemocnici a bylo třeba u nich zajistit životní funkce.

Dávivý kašel, dříve nazývaný jako černý, je vysoce nakažlivá kapénková infekce. Onemocnění obvykle trvá šest až osm týdnů. Při typickém průběhu má tři stadia. Nejprve jde o rýmu a pokašlávání, kterou ve druhé fázi střídají četné záchvaty dráždivého kašle, které mohou vést až k apnoickým pauzám, tedy vynechání dechu. Ve třetí fázi přetrvává zvýšená dráždivost ke kašli, ale frekvence záchvatů se postupně snižuje.

Podle hygieniků je dávivý kašel, který patří mezi povinně hlášená a dlouhodobě sledovaná infekční onemocnění, na vzestupu v celém Česku. "Od začátku tohoto roku bylo na krajské hygienické stanice hlášeno celkem 630 onemocnění, přičemž v uplynulém roce ve stejném období bylo hlášeno téměř o polovinu méně onemocnění, to je 317 onemocnění," uvedli hygienici.

Mezi nemocnými bylo 55 dětí mladších jednoho roku, zatímco loni onemocnělo za celý rok 53 dětí této věkové skupiny. Hygienici v této souvislosti upozornili na potřebnost očkování, které podle nich snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu onemocnění, zejména u malých dětí či imunitně oslabených jedinců.

"Je třeba si uvědomit, že výskyt onemocnění dávivým kašlem by bez celoplošného očkování populace byl mnohonásobně vyšší a těžké případy onemocnění by již nebyly ojedinělé," doplnili hygienici.

Témata:  Moravskoslezský kraj zdraví EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy