Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teploty v Česku spadnou až k minus 20 stupňům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Na brzké oteplení v ČR zapomeňte, upozornili dnes meteorologové. V noci na pátek a na sobotu se mohou teploty dostat k minus 12 až minus 17 stupňům Celsia, ojediněle může být kolem 20 stupňů pod nulou.

"Od Britských ostrovů až po Rumunsko zasahuje mohutná tlaková výše a ovlivňuje počasí i u nás," uvedli meteorologové.

Jejich dnešní výstraha před silným mrazem platí pro celé Česko od dnešních 19:00 do sobotních 10:00.

Vzhledem k očekávanému mrazu meteorologové doporučují, aby malé děti, nemocní nebo senioři omezili pohyb venku. Při pobytu venku by se lidé měli chránit proti prochladnutí teplým oblečením ve více vrstvách, pohybem, teplými nápoji a jídlem. Naopak nedoporučují pití alkoholu.

V nejbližších dnech se bude směr větru postupně měnit na jihovýchodní, který oteplí vyšší vrstvy atmosféry, a nad naším územím tak bude převládat inverzní charakter počasí, informuje meteocentrum.cz.

Místy se může nízká oblačnost tvořit každý den, přičemž postupem času bude nejspíš postihovat čím dál tím více lokalit a její odbourávání v odpoledních hodinách bude méně četné. Od čtvrtka do soboty ji očekáváme hlavně v severovýchodních Čechách a ve Slezsku, od neděle by se už měla vyskytovat na většině území a její protrhání bude poměrně ojedinělé. Slunečné budou pochopitelně zůstávat horské vrcholy.

Témata:  počasí mráz zima

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.