Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří kroupy, průtrže mračen a silný vítr. Na Česko se valí bouře z Bavorska

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Západní části Čech hrozí od dnešního odpoledne silné bouřky. Ojediněle se může vyskytnout i krupobití, nárazy větru o rychlosti až 70 km/h a přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů.

Výstraha ČHMÚ s nízkým stupněm nebezpečí platí od 16:00 do sobotních 02:00 pro Plzeňský a Karlovarský kraj a části Středočeského, Ústeckého a Jihočeského kraje.

Podle meteorologů vzniknou silné bouřky nejdříve v Karlovarském a Plzeňském kraji. V pozdějších večerních hodinách budou postupovat k severovýchodu a jejich intenzita a pravděpodobnost bude klesat.

Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst nebo sklepů. Lidé by měli zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty, jako je zahradní nábytek nebo slunečníky.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Místy déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku později srážky četnější. Ojediněle, na východě území místy bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na západě kolem 10 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, na Moravě a ve Slezsku 18 až 22 °C, na severovýchodě až 26 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V bouřkách vítr přechodně zesílí, uvedl chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Zpočátku oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na východě srážky četnější. Během dne od západu ubývání oblačnosti a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy