Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesná operace: Pacient začal lékařům na sále hořet

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

V dnešní době existuje jen málo věcí, které lékaře překvapí. Některé z nich ale opravdu stojí za to. Chirurgům v australském Melbourne začal shodou řady náhod pacient na operačním sále hořet.

Operace, na kterou lékaři do konce života nezapomenou. I tak by se dal popsat zákrok v australském městě Melbourne, který měl téměř tragický konec.

Vše přitom začalo zcela normálně. Lékaři uspali pacienta kombinací inhalační a intravenózní anestezie, aby napravili malou trhlinu na jeho aortě. Jak se ale později ukázalo, komplikaci představovala předchozí operace plic. Pacient měl zvětšenou jejich pravou stranu a v ní cysty vyplněné vzduchem.

Jejich část se během zákroku přilepila k hrudní kosti a chirurgům bránila v práci. Potřebovali dutinu plnou vzduchu prasknout, aby se dostali k srdci. Propíchli proto jednu z bulek a vzduch začal unikat z plic ven. Okamžitě zvýšili přísun inhalační anestézie s obsahem sevofluranu, ta ale muži unikala dírou v plicích ven.

Sevofluran se smísil s kyslíkem a směs zareagovala s elektrokauterizační jednotkou, která využívá teplo k utěsnění ran. Z přístroje vyletěla jisrka, která v kombinaci s kyslíkem a sevofluranem způsobila požár na hrudi pacienta.

O nezvyklém případu informovali lékaři na Kongresu Euroanaesthesia ve Vídni s tím, že nejde o extrémně vzácný případ, stalo se ale vůbec poprvé, aby takto začal hořet pacient. Muž však neutrpěl žádná vážná poranění a zbytek operace proběhl v pořádku.

Témata:  lékaři Austrálie

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy