Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté se dostávají do německé armády, zájemce bude prověřovat tajná služba

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Každého zájemce o vstup do německé armády prověří vojenská kontrarozvědka (MAD), stojí v zákoně, který dnes schválila vláda Angely Merkelové. Důvodem je obava, aby se do ozborjených složek nedostali extremisté či džihádisté.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že armáda mezi rokem 2007 a dubnem letošního roku označila 22 vojáků za islamisty. Pěti z nich v té době už skončil služební poměr, zbylých 17 propustila. Deník také uvedl, že nejméně 29 bývalých vojáků odcestovalo do Sýrie nebo Iráku a přinejmenším někteří z nich se připojili k IS.

"V současnosti existují náznaky, že se islamistické kruhy snaží získat krátkodobé služební posty v německé armádě," uvádí se v odůvodnění návrhu zákona.

Výrazně vyšší početní zastoupení než islamisté mají podle všeho v německé armádě pravicoví radikálové. I na ně se nový zákon bude vztahovat. Na seznamu německé kontrarozvědky je nyní 268 podezřelých pravicových extremistů, 64 podezřelých islamistů a šest podezřelých levicových radikálů.

Nová legislativní úprava by měla platit od července příštího roku. Kontroly se budou týkat každý rok zhruba 20.000 aspirantů na službu v německé armádě.

Témata:  Německá armáda Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy