Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké volby proběhly v klidu, k větším problémům nedošlo

Volby USA
Volby USA
Foto: Pixabay

Washington - Navzdory problémům a vzrušené náladě ve volebních místnostech neprovázely úterní prezidentské volby v USA žádné náznaky větších podvodů. Vyhnuly se tak machinacím, o kterých hovořil zejména Donald Trump.

Napsala to agentura AP s odvoláním na hlášení pracovníků volebních komisí. Za největší překvapení prý označují, že k žádným dramatickým událostem nedošlo.

Problémy, které se vyskytly, doprovázejí prakticky každé volby, uvádí AP. Ve voličských seznamech občas některé jméno chybělo, v několika okrscích vypadly počítače a voliči museli za hlasováním daleko cestovat, v jiných zdržovalo volební proces složité ověřování totožnosti a tvořily se dlouhé fronty. Žádné náznaky machinací, které by jakkoli ovlivnily výsledek, ale podle volebních komisí patrné nejsou.

V Missouri a Utahu museli voliči čekat ve frontě až několik hodin. Na Floridě jistá volička Donalda Trumpa zaútočila pepřovým sprejem na stoupence Hillary Clintonové.

Drobné potyčky mezi voliči jsou hlášeny i z Michiganu. "Každý očekával masové zastrašování voličů, ale nic takového se nestalo," řekla novinářům Wendy Weiserová z newyorské univerzity.

Témata:  volby v USA USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy