Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci z Halabu neustoupí, vzkázali Američanům

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Povstalci v syrském Halabu poslali Spojeným státům ostrý vzkaz. Sdělili jim, že obléhanou východní část města neopustí.

Reagovali tak na výzvu Moskvy, která je prý připravena jednat s Washingtonem o stažení všech rebelů. Informovala o tom agentura Reuters. Podle syrského vojenského zdroje má Damašek v plánu získat plnou kontrolu nad Halabem během několika týdnů.

Syrská armáda dobyla v noci na sobotu další čtvrť ovládanou rebely a režim tak má pod kontrolou zhruba 60 procent východního sektoru Halabu, ovládnutého povstalci v roce 2012.

Rada bezpečnosti OSN by měla v pondělí hlasovat o návrhu rezoluce požadující sedmidenní příměří v Halabu, který by mohlo být následně prodlouženo. Není ale jasné, zda rezoluci svým vetem nezablokuje Rusko, které je největším spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a jeho armádě pomáhá zejména letecky.

Jak uvedl vedoucí politické sekce povstalecké skupiny Fastakim v Halabu Zacharíja Malahifdží, povstalci již v sobotu amerických představitelům řekli, že město neopustí. Američané se prý rebelů zeptali: "Chcete odejít, nebo vytrváte?".

"Naše odpověď byla následující: Nemůžeme opustit naše město, naše domovy a nechat je žoldáckým milicím, které režim v Halabu zmobilizoval," uvedl Malahifdží. "Poslechli si naši odpověď a nijak ji nekomentovali," dodal.

Témata:  Sýrie Syrská krize USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy