Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánci se bojí budoucnosti. Podle výzkumu nedůvěřují vládě

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Čím dál víc Afghánců má obavy z budoucnosti a nedůvěřuje své vládě. Napsala o tom agentura AP s odvoláním na dnes zveřejněnou studii neziskové organizace Asia Foundation.

Mnoho z nich má pocit, že v jejich zemi vzkvétá korupce, zvyšuje se počet nezaměstnaných a zhoršuje se bezpečnostní situace.

Od roku 2007 Afghánci v každoročních průzkumech organizace uvádějí, že je nejvíc trápí bezpečnostní situace v zemi. Hned vzápětí uvádějí, že jim vadí nezaměstnanost, korupce, zhoršená ekonomická situace a špatná vláda. Letošní čísla však oproti loňským poukazují na výrazně vyšší nespokojenost.

Podle průzkumu 65,9 procenta Afghánců má pocit, že se jejich země ubírá špatným směrem, loni si to myslelo 57,5 procenta, tedy podstatně méně lidí. Naopak 29,3 procenta věří, že se země ubírá správným směrem, loni si to však myslelo 36,7 procenta Afgánců. Podle organizace letošní statistika je nejpesimističtější od roku 2004, kdy Asia Foundation začala provádět každoroční průzkumy.

Mnohem více Afghánců je rovněž nespokojeno s ekonomickou situací v zemi. Třicet sedm procent dotazovaných uvedlo, že se finanční situace jejich rodiny od loňského roku zhoršila. V roce 2015 si to myslelo 30 procent dotazovaných.

Témata:  Afghanistán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy