Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V EU je čtvrtina kuřáků, ukázal průzkum. Jak si stojí Česko?

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Lucemburk - Zhruba každý čtvrtý občan Evropské unie je aktivním kuřákem. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Mezi jednotlivými členskými zeměmi panují značné rozdíly. Největší podíl lidí, kteří zlozvyku kouření propadli, je v Bulharsku, nejmenší ve Švédsku. Česko se ve srovnání sedmadvaceti sledovaných států EU umístilo na osmém místě, Slovensko je čtvrté.

Nejmenší podíl aktivních kuřáků má kromě Švédska, kde kouří 16,7 procenta obyvatel, také Británie (17,2 procenta), Finsko (19,3 procenta) a Portugalsko (20 procent).

Na předních příčkách žebříčku jsou naopak Bulharsko, kde si pravidelně cigaretu zapálí 34,7 procenta obyvatel, následované Řeckem (32,6 procenta), Rakouskem (30 procent) a Slovenskem (29,6 procenta). V Česku je aktivních kuřáků podle Eurostatu 28,7 procenta.

Ve všech sedmadvaceti sledovaných členských zemí převažují mezi kuřáky muži nad ženami. Největší rozdíl mezi pohlavími je v Litvě, kde aktivně kouří 40,3 procenta mužů a jen 12,3 procenta žen.

Témata:  kouření EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy