Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alexandrovci: Sbor s devadesátiletou tradicí, který přežil rozpad SSSR

Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Foto: Tom Svoboda

Moskva - Na palubě letadla Tu-154 ruského ministerstva obrany, které se dnes zřítilo do Černého moře u Soči, bylo také 64 členů souboru Alexandrovci, včetně jeho ředitele a uměleckého šéfa, generála Valerije Chalilova. Připomeňte si s námi historii tohoto jedinečného uměleckého uskupení.

Soubor založil ruský hudební skladatel, mimo jiné autor sovětské i současné ruské státní hymny, Alexandr Vasiljevič Alexandrov, mladý profesor hudby na Moskevské konzervatoři, který se věnoval vojenské hudbě a národním písním.

První vystoupení souboru se uskutečnilo 12. října 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě a tehdejší Soubor rudoarmějské písně tvořilo 12 mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor.

Dva dny po přepadení SSSR Německem v červnu 1941 zveřejnily noviny Izvestija báseň Vasilije Lebeděva-Kumače, která začínala slovy: "Vstavaj, strana ogromnaja, vstavaj na smertnyj boj!" Alexandrov si ji přečetl a za další dva dny složil hudbu. Už 27. června 1941 doprovázela píseň na nádraží v Moskvě odcházející vojáky a od října 1941 ji vysílal rozhlas každý den, a to hned po úderech moskevského orloje.

Jméno svého zakladatele nese sbor od roku 1949, původně byl pojmenován po bolševikovi Michailu Frunzem.

Psali jsme: Ve zříceném letadle byl téměř celý sbor Alexandrovců. Zeman truchlí, Vondráčková je v šoku  

V dobách Sovětského svazu byli Alexandrovci hýčkaným artiklem, ale po rozpadu Sovětského svazu prošli bouřlivým obdobím. Ministerstvo obrany chtělo v rámci úsporných opatření soubor sloučit s orchestrem ministerstva obrany.

Alexandrovci nezpívají pouze vojenské písně, ale i operní árie, lidové skladby, jazz či církevní chorály. V repertoáru mají asi 2000 skladeb ruské a zahraniční klasiky i moderny. Jejich představení se skládají jak z ruských národních písní (například Kaťuša a Kalinka), tak církevních skladeb (Ave Maria), ale provozují i moderní hudbu.

Popularitu, převážně mezi mladším publikem, získali Alexandrovci také díky spolupráci s finskou skupinou Leningradští kovbojové, se kterou absolvovali světové turné. Unikátní kombinaci vojenských písní s rokenrolem v podání "kovbojů" zachytil finský režisér Aki Kaurismäki ve svém kultovním dokumentu Totální balalajková show z roku 1994.

Alexandrovci také kupříkladu zpívali u Berlínské zdi skladby britské skupiny Pink Floyd, ve Vatikánu se zase představili před papežem Janem Pavlem II., na repertoáru mají i světové hity jako My Way, který zpíval Frank Sinatra nebo Elvis Presley, či baladickou skladbu Leonarda Cohena Hallelujah.

Alexandrovci mnohokrát zpívali i v ČR, v Československu byli poprvé v roce 1937. Cestou ze Světové výstavy v Paříži se zastavili v Praze, kde vystoupili 28. září 1937 ve Smetanově síni Obecního domu.

Témata:  Alexandrovci Rusko zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy