Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celkem 25 tisíc lidí v Německu protestovalo proti dohodě EU s USA o volném obchodu

ilustrační foto
ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hannover - Na 25 tisíc lidí dnes v německém Hannoveru protestovalo proti dohodě EU a USA o volném obchodu (TTIP). Smlouva by podle kritiků mohla ohrozit stávající míru ochrany spotřebitelů i životního prostředí, kterou garantuje EU.

"Tady demonstrují ti správní příznivci transatlantických vztahů - nejsme proti spravedlivé dohodě mezi Evropou a USA," uvedl v Hannoveru představitel opozičních Zelených Jürgen Trittin, podle něhož protestujícím vadí taková podoba dohody, která by zavedla zvláštní režim pro velké koncerny.

TTIP bude v neděli jedním z témat, které bude Obama s německými politiky probírat. Je ale velmi nepravděpodobné, že by dohoda by schválena ještě před koncem jeho funkčního období v Bílém domě.

Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu.

Témata:  TTIP demonstrace v Německu Německo

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy