Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z uprchlice vojenskou pilotkou. Afghánka vypráví o svém neuvěřitelném osudu

Afghanistán
Afghanistán
Foto: U.S. Department of State

Kábul - Safía Ferozíová (26) strávila dětství jako uprchlice, nyní ale létá s dopravním letadlem pro afghánské vojenské letectvo jako druhá pilotka v této asijské zemi. doufá, že inspiruje další ženy. "Jako žena čelíte mnohým úskalím, ale musíte se naučit se s nimi vypořádat," řekla agentuře AP, která o jejím životě přinesla reportáž.

Ferozíová se provdala za pilota ze stejné jednotky, která podporuje afghánské pozemní síly v boji s Talibanem. "Když mám na sobě uniformu, tak jsem na sebe jako na ženu velmi hrdá," řekla Ferozíová, když se na kábulské letecké základně připravovala na let. Létá s letounem Cessna 208 Caravan, který afghánská armáda využívá pro přepravu vojáků.

Šestnáct let od pádu režimu Talibanu po invazi vojsk vedených Spojenými států v roce 2001 se afghánské ženy snaží zvýšit své zastoupení v parlamentu, vládě i armádě. Nadále se však setkávají s odporem velmi konzervativní afghánské společnosti.

Když byla Ferozíová ještě dítě, opustila její rodina domov v Kábulu. K útěku do sousedního Pákistánu ji v devadesátých letech donutila občanská válka. Po pádu Talibanu se Ferozíová s rodinou vrátila do vlasti.

Na střední škole Ferozíová viděla televizní reklamu, která vyzývala afghánské ženy, aby vstoupily do armády. Po dokončení studia se zapsala do vojenské akademie, aby mohla pracovat ve vojenských komunikacích.

Se svým manželem kapitánem Džauádem Nadžáfím se poprvé setkala při výcviku na letišti v západní provincii Herát. Vzali se před dvěma lety a on ji od té doby v její práci podporuje.

V afghánském letectvu jsou nyní jen dvě pilotky, pět afgánských žen v této chvíli ale prochází výcvikem.

V roce 2013 se kapitánka Nílúfar Rahmáníová stala první afghánskou pilotkou za více než 30 let. Podle zástupce mluvčího afghánského ministerstva obrany, generála Mohammada Radmáníše, je v 195.000členné afghánské armádě 1800 žen. Afghánská armáda, kterou podporují USA a NATO, chce podle generála v příštích sedmi letech zvýšit zastoupení žen až na deset procent.

Témata:  Afghanistán ženy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.