Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská policie zastřelila Araba, který bránil demolici vesnice

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Jeruzalém - V beduínské vesnici Umm al-Hírán na jihu Izraele byl dnes zabit izraelský Arab, který dle policie autem najel do strážníků a několik jich zranil.

Mrtvým je obyvatel vesnice, kde měly být zbourány nelegálně postavené domy. Někteří obyvatelé podle médií tvrdí, že muž za volantem vozu ztratil kontrolu nad řízením, když na něj policisté vystřelili. Na ty, kteří se snažili demolici bránit, policisté stříleli gumové projektily.

Vláda v roce 2013 povolila postavit na pozemcích v Umm al-Híránu židovskou vesnici. Místní se proti tomu snažili bránit soudně, ale prohráli i odvolání u nejvyššího soudu. Domy, které byly postaveny bez povolení, mají být zdemolovány.

Izraelská vláda začala postupovat přísněji proti nepovoleným stavbám izraelských Arabů, když byla loni sama nucena podřídit se soudnímu rozhodnutí a evakuovat nelegální židovskou osadu na Západním břehu Jordánu.

Témata:  Izrael

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy