Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti Trumpovi a za práva žen demonstroval v USA více než milion lidí

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Na manifestacích za práva žen, která jsou podle aktivistů ohrožena novou vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa, se celkem sešlo přes milion lidí. Demonstrace, které se obešly bez násilností, se konaly například ve Washingtonu, Los Angeles, Chicagu, New Yorku. Mítinků se účastnily i celebrity.

Trump rozhořčil množství liberálních Američanů ponižujícími poznámkami na adresu žen, Mexičanů či muslimů. BBC uvedla, že manifestace za práva žen se uskutečnily na 600 místech po celém světě. Pochodů se nezúčastnily pouze ženy, ale ze solidarity se k nim připojilo i množství mužů.

V Los Angeles takzvaný sesterský pochod přitáhl půl milionu, podle některých odhadů citovaných agenturou Reuters až 750.000 demonstrantů. Mnohatisícové demonstrace byly hlášeny z australského Sydney, z Londýna, Tokia a jiných měst v Evropě a Asii.

Největší pozornost přitahoval Washington, kde manifestace brzy přerostla v otevřený protest proti Trumpovi. Organizátoři očekávali až čtvrt milionu lidí, ale úřady, které byly původně v odhadech střízlivější, nyní hovoří o více než 500.000 účastnících. Spekuluje se, že dnešní shromáždění předčilo davy, které se shromáždily na páteční Trumpově inauguraci.

Agentura AP uvedla, že Washington zažil v sobotu jednu z největších demonstrací ve svých dějinách. Pam Foysterová, která na protestní akci přijela z Colorada, řekla, že sobotní atmosféra ve Washingtonu jí připomněla protesty z 60. let proti válce ve Vietnamu.

Mezi známými osobnostmi, které se zúčastnily sobotního pochodu ve Washingtonu, nechyběly zpěvačky Madonna a Cher, herečky Julia Robertsová a Scarlett Johanssonová či bývalý ministr zahraničí John Kerry. V New Yorku byly na demonstraci vidět například herečky Helen Mirrenová a Whoopi Goldbergová, v Los Angeles zase Jane Fondová.

Témata:  Donald Trump demonstrace v USA

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy