Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá vláda se pře: Gabriel zpochybnil plány Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mnichov - Mnichovská bezpečnostní konference ukázala rozpory v německé politice. Zatímco kancléřka Angela Merkelová dnes uvedla, že závazek dvě procenta HDP na obranu do roku 2024 se její země bude snažit splnit, ministr zahraničí Sigmar Gabriel to zpochybňuje.

Země NATO se v roce 2014 dohodly, že do deseti let zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta HDP. "I mně je jasné, že jsme přijali závazek," řekl dnes Gabriel.

Zároveň ale podotkl, že vyšší výdaje na obranu nemusejí znamenat větší bezpečnost. Tu podle něj mohou přinést třeba investice do rozvojové pomoci. "Se vším respektem k cíli dvou procent, jednou ze zemí, která ho dosáhla, je Řecko," podotkl. Neví ale prý, jestli je to dobře, když mají Atény problém obstarat si peníze na důchody.

Německo, které nyní dává na obranu asi 1,2 procenta HDP, by ke splnění cíle muselo obranný rozpočet zvýšit asi o 25 miliard eur (676 miliard Kč). "Já každopádně nevím, odkud by v takové krátké době tato dvouciferná suma měla přijít," řekl Gabriel.

Jeho slova jsou v rozporu s prohlášením Merkelové. Podle některých už se projevuje začínající předvolební kampaň před zářijovými parlamentními volbami v Německu.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Angela Merkelová

Související

Aktuálně se děje

20. září 2024 15:11

Hvězdný týden: Ryan Reynolds září v New Yorku, Heidi Klum a Vergara na červeném koberci a mnoho dalších

Usměvavý Ryan Reynolds okouzlil New York, zatímco Heidi Klum zazářila na červeném koberci! Celebrity mají za sebou další pracovní povinnosti. 

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy