Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Káhira umožnila studentům a nemocným dostat se do Egypta. Otevřela přechod s Pásmem Gazy

Situace v Gaze po izraelských náletech
Situace v Gaze po izraelských náletech
Foto: unmultimedia.org

Káhira - Egypt dnes na tři dny otevřel hranici s palestinským Pásmem Gazy, aby umožnil studentům a nemocným dostat se do Egypta. Podle agentury Anadolu se na místě shromáždilo od dnešního časného rána už několik stovek lidí.

"Terminál zůstane otevřen tři dny v obou směrech," uvedly palestinské úřady, které přechod spravují. Úřady v Gaze uvedly, že na čekacím seznamu je zaregistrováno 16.000 lidí, kteří chtějí území opustit.

Hraniční přechod Rafáh Káhira uzavřela v roce 2007, když se v Pásmu Gazy k moci dostalo radikální hnutí Hamas. Od té doby ho otevírá výjimečně - vždy na krátkou dobu z humanitárních důvodů.

Po revoluci z roku 2011 vládlo v Egyptě Muslimské bratrstvo, z něhož Hamas vznikl. V té době se režim na hranici uvolnil, ale bratrstvo je nyní v Egyptě zakázané a tamní vláda začala kolem hranice budovat široké nárazníkové pásmo. Palestinci to řešili budováním tunelů, kterými pašovali vše potřebné. Egyptské bezpečnostní síly ale většinu tunelů zasypaly z bezpečnostních důvodů, protože se jimi do země dostávali i radikálové.

Uzavření jediného přechodu z Pásma Gazy na území, které není pod izraelskou kontrolou, způsobilo humanitární krizi.

Blokádu pásma zavedl po nástupu Hamasu k moci také Izrael. Posléze ji postupně zmírnil a povoluje tam dovoz zboží, které nemůže být použito k výrobě zbraní, hloubení tunelů či budování opevnění.

Témata:  Egypt Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy