Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombový útok v Damašku si vyžádal přes 70 mrtvých, přihlásili se k němu radikálové s vazbou na Al-Káidu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - K sobotnímu bombovému útoku proti šíitským poutníkům v Damašku se podle agentury Reuters přihlásila koalice Tahrír aš-Šám. Ta sdružuje skupiny s vazbami na teroristickou organizaci Al-Káida.

Exilová skupina syrských ochránců lidských práv (SOHR) mezitím oznámila, že mrtvých je podle jejích zdrojů nejméně 74, včetně osmi dětí.

Většinu obětí tvořili iráčtí poutníci, ale zahynuli také syrští civilisté a vládní vojáci, dodala SOHR.

Koalice Tahrír aš-Šám v prohlášení podle Reuters uvedla, že útok spáchali dva její sebevražední atentátníci. Cílem měly být "provládní a íránské milice". Čin byl podle radikálů vzkazem Íránu, který patří mezi hlavní podporovatele syrského prezidenta Bašára Asada. Teherán podle koalice Tahrír aš-Šám podporuje Asadovu "tyranskou vládu".

Útok odsoudilo irácké ministerstvo zahraničí i humanitární představitel OSN v Sýrii Alí Zatárí. Útok na civilisty je podle něj "teroristickým činem, který musí odsoudit a odmítnout každý, kdo má svědomí".

Podle arabské televize Majádín byly při explozích zasaženy autobusy, které vezly šíitské poutníky na hřbitov Báb as-Saghír. Nálože vybuchly u tohoto hřbitova, který je jedním z nejstarších v Damašku a na němž jsou pohřbeni šíitští náboženští představitelé. Hřbitov leží jižně od historické části Damašku a podle stanice Majádín patří oblast v jeho okolí k dobře střeženým.

Na záběrech syrské státní televize bylo vidět krvavé skvrny na ulicích a několik poničených autobusů na parkovišti.

Témata:  Sýrie Syrská krize bombové útoky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy