Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sieře Leone byl nalezen jeden z největších diamantů světa

Diamanty
Diamanty
Foto: Pixabay

Freetown - Jak dnes informovala BBC, na severovýchodě Sierry Leone našel místní farář jeden z dvaceti největších surových diamantů na světě. Jeho cena zatím nebyla odhadnuta.

Drahokam, který váží 709 karátů, byl prozatím uložen do trezoru sierraleonské centrální banky. Jde o největší diamant, jaký byl v této oblasti nalezen od roku 1972, kdy se našel kámen o hmotnosti 969 karátů. Později dostal název Hvězda Sierry Leone.

Sierrou Leone v letech 1991 až 2002 zmítala krvavá občanská válka, při které zahynula na 75 tisíc lidí. Válčilo se především o kontrolu nad obchodem s diamanty.

Vůbec největším nalezeným diamantem světa byl Cullinan, který měl 3106 karátů. Jeden karát je 0,2 gramu, diamant tedy vážil 621,2 gramu.

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který byl prodám loni za více než 56,8 milionu švýcarských franků (1,4 miliardy Kč).

Témata:  diamanty Sierra Leone zajímavosti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy