Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v Egyptě zastřelila sedm islamistů, připravovali útok na křesťany

Islámský stát, džihádisté 17. divize
Islámský stát, džihádisté 17. divize
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira - Egyptská policie po nedělních teroristických útocích na kostely pronásleduje islamisty. V přestřelce zabila sedm lidí, kteří byli zřejmě členy Islámského státu (IS) a připravovali další atentát na egyptské křesťany.

V jihoegyptské Asijútu je podle agentury Reuters početná křesťanská komunita. Skupina, která se v pondělí sešla k plánování útoku, začala střílet do policistů, kteří se k ní přiblížili. Ministerstvo vnitra oznámilo, že se na místě našly zbraně, munice a publikace IS.

Koptové v Egyptě žijí od doby, kdy mu vládl Řím. Tvoří asi desetinu z více než 90 milionů obyvatel a stěžují si na pronásledování ze strany většinových muslimů.

Před pondělní přestřelkou vláda schválila tříměsíční výjimečný stav. V jeho průběhu exekutiva získá široké pravomoci především v trestněprávní oblasti a bude moci v přesně vymezených případech omezit některá egyptskou Ústavou zaručená práva.

"V tuto chvíli neexistuje předpoklad, že by nařízení o vyhlášení výjimečného stavu mělo jakýkoliv přímý vliv na fungování egyptských turistických letovisek u Rudého moře. Občanům ČR pobývajícím v Egyptě v rámci organizované turistiky doporučujeme řídit se pokyny cestovních kanceláří a jejich delegátů," uvedlo MZV ČR.

Témata:  Egypt Islámský stát teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy