Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking vyhostil americkou podnikatelku odsouzenou za špionáž

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Qilei Cai

San Francisko - Čína vyhostila americkou podnikatelku, kterou na začátku týdne odsoudila ke 3,5 roku vězení za špionáž. Podle médií se živila poskytováním poradenských služeb americkým a čínským obchodníkům. Sandy Phanová-Gillisová, kterou čínské úřady zadržely v březnu 2015, se již vrátila do USA.

O jejím návratu informovala organizace pro lidská práva Dui Hua, uvedla dnes agentura AFP. Zakladatel organizace John Kamm ve středu řekl, že Phanová-Gillisová si odpykala již více než polovinu trestu a podle čínských zákonů měla nárok na podmínečné propuštění.

Podnikatelka je z Houstonu, má vietnamské a americké občanství a čínské předky. Zatčena byla na hranicích Číny s Macaem, když jako členka obchodní delegace cestovala po Číně.

Loni v srpnu byla Phanová-Gillisová před čínským soudem obviněna ze špionáže a krádeže státního tajemství. Podle soudu předala tajné informace třetí straně.

Žena byla nejprve šest měsíců zadržována na utajovaném místě, podle OSN nebyly v jejím případě dodrženy mezinárodní normy týkající se práva na spravedlivý proces.

Témata:  Čína USA špionáž

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy