Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na konvoj OSN si vyžádal 12 mrtvých

Základna pozorovací mise OSN (UNDOF)
Základna pozorovací mise OSN (UNDOF)
Foto: UNDOF

Bangui - Při útoku ozbrojenců na konvoj mírové mise OSN ve Středoafrické republiky v pondělí přišli o život čtyři pracovníci OSN a osm ozbrojenců z křesťanské milice anti-Balaka.

Dalších osm pracovníků OSN bylo zraněno a jeden člověk se stále pohřešuje. S odkazem na mírovou misi OSN ve Středoafrické republice (MINUSCA) o tom dnes informovala agentura Reuters.

Ozbrojenci na konvoj zaútočili v pondělí večer asi 730 kilometrů východně od metropole Bangui. Při útoku zahynuli čtyři pracovníci OSN z Kambodže a Maroka. K útoku se sice nikdo nepřihlásil, ale podle mluvčího OSN Stéphana Dujarrice přišlo během pondělních bojů o život osm ozbrojenců z křesťanské milice anti-Balaka. Tato skupina proto zřejmě stála za útokem.

Po útočnících a pohřešovaném v oblasti pátrají vrtulníky OSN. Zranění byli převezeni do nemocnice v Bangui.

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) minulý týden uvedl, že Středoafrická republika patří mezi nejnebezpečnější země pro humanitární pracovníky na světě. Během prvních tří měsíců letošního roku se humanitární pracovníci stali terčem útoků ozbrojenců již 33krát. Čtyři mezinárodní humanitární organizace proto minulý týden dočasně přerušily své působení v regionu.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Středoafrická republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy