Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ministryně obrany chce kvůli skandálu reformovat armádu

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová (CDU) čelí kvůli skandálu v armádě s vojáky-teroristy stále většímu tlaku. Zatím rezignovat odmítá a požaduje širokou reformu ozbrojených sil.

Německou armádou otřásá skandál vojáků Franca A. a Maximiliana T., kteří podle vyšetřovatelů chystali teroristický útok. O tom, že Franco A. má krajně pravicové postoje, jeho nadřízení věděli už od roku 2014. Von der Leyenová, která je blízkou spojenkyní kancléřky Angely Merkelové, proto navrhuje, aby se přezkoumalo disciplinární řízení uvnitř armády a zlepšilo politické vzdělání vojáků.

Požaduje i rychlejší předávání informací o možných pravicových radikálech uvnitř bundeswehru, jak dnes podle německých médií řekla výboru Spolkového sněmu pro obranu, který se kvůli případu mimořádně sešel.

V neposlední řadě chce přezkoumat způsob, jakým je možné připomínat si nacistický wehrmacht. Na francouzsko-německé základně ve francouzském Illkirchu, kde Franco A. a Maximilian T. sloužili, se totiž našly materiálu připomínající wehrmacht, včetně zbraně s vyrytou svastikou. Mluvčí ministerstva obrany nedávno uvedl, že v současné době existuje podezření vůči 280 vojákům, že jsou pravicovými extremisty. 

Šéf poslanců SPD Thomas Oppermann řekl, že by von der Leyenová měla převzít politickou odpovědnost. Chyby ministryni vyčítá i veřejnost. Průzkum institutu YouGov ukázal, že si 52 dotázaných myslí, že von der Leyenová neudělala dost, aby odstranila problémy ve vedení a postojích bundeswehru. Téměř polovina Němců (45 procent) je přesvědčena o tom, že armáda má zásadní problém s pravicovým extremismem.

Témata:  Německá armáda Ursula von der Leyen Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.