Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika pokračuje v růstu, nezaměstnanost je malá

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový statistický úřad dnes oznámil, že německá ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2017 zrychlila růst na 0,6 procenta z 0,4 procenta v minulém kvartálu. Platy rostou, nezaměstnanost je nízká.

Tahounem růstu byl silný export, zvýšené investice ve strojírenství a stavebnictví a masivní spotřeba domácností a státu.

Vývoz rostl o 1,3 procenta, obchodní výměna přidala k hrubému domácímu produktu (HDP) 0,4 procenta. Dalšími 0,2 procenty přispěly investice ve stavebnictví, které v prvním čtvrtletí vyskočily o 2,3 procenta, což je nejvyšší nárůst za tři roky.

Stavební boom v Německu pohání nárůst populace, větší jistota zaměstnání a rekordně nízké úrokové sazby.

Spotřeba domácností se zvýšila o 0,3 procenta. Do strojů a vybavení se nebojí investovat místní firmy. Státní investice táhnou výdaje na uprchlíky, kterých do země více přichází od roku 2015 ze Sýrie a Iráku.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy