Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K atentátu v Manchesteru se přihlásil Islámský stát, údajně šlo o pomstu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Manchester - K útoku, při kterém po koncertu americké zpěvačky Ariana Grande zemřelo 22 lidí a sebevražedný útočník, se přihlásil Islámský stát. IS se pravidelně hlásí k odpovědnosti za většinu útoků v západním světě, a to i v případě, že šlo o činy jednotlivců bez spojení s džihádisty.

K bombovému útoku v britském Manchesteru se prostřednictvím své oficiální tiskové agentury Amaq přihlásila radikální teroristická skupina Islámský stát. Uvádí to britský server The Telegraph.

V prohlášení vydané agenturou Amaq se uvádí, že útok byl akt pomsty v reakci na letecké údery v Iráku a Sýrii.

"Jeden z vojáků chalífátu dokázal umístit nálož na shromáždění křižáků ve městě Manchester," uvedlo radikální hnutí na sociální síti telegram. Stejné prohlášení zveřejnila i agentura Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají.

BREAKING: ISIS officially claim responsibility for the bombing in Manchester last night that killed at least 22 people. pic.twitter.com/pCHX4Qttjc

— Conflict News (@Conflicts) 23. května 2017

Už minulý týden IS zveřejnil video, ve kterém byl chválen atentátník, který před nedávnem zaútočil před Westminsterským palácem. Džihádisté také vyzvali své stoupence k dalším podobným útokům.

Témata:  Islámský stát výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy