Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS překvapil. Zavádí odzdrojovanou žurnalistiku

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Tradiční média jsou v dnešním světě pod útokem. Jsou obviňována, že píší čistou propagandu a publikují lži. Média se brání, že na rozdíl od tzv. alternativních médií pečlivě pracují se zdroji a snaží se verifikovat zprávu než ji vydají. Věrohodnost, autenticitu a pravdivost zpráv mají dosvědčovat reportéři, působící přímo v dané zemi. Tento podle některých přežitý model v dnešní post-pravdivé době si překvapivě osvojil někdo, od koho by snahu o tradiční, odzdrojovanou žurnalistiku nikdo nečekal. Islámský stát.

11. října ve švédském městě Malmö došlo k žhářskému útoku na šiitské centrum ve Švédsku. Došlo pouze k rozbití oken. Díky malé škodě, kterou útok způsobil, se o útoku krátce zmiňovalo v národních zprávách. Přesto útočníka den poté vyhledal muž z zpravodajské agentury IS, Amaq, který po něm požadoval potvrzení, že je skutečně pachatelem. Tento 23letý syrský muž, známý pod jménem  Mohammed G, je nyní ve vazbě v Německu.

Jeho případ poskytuje vhled do fungování zpravodajství IS. Odborníci si lámali hlavu s tím, jak může zpravodajská agentura IS se sídlem v Sýrii a Iráku poskytovat informace o útocích v západních zemích, které nebyly ani zaznamenány západními médii. Zprávy Amaqu často odkazovaly k jakémusi zdroji, což bylo chápáno jako irelevantní stylistika. Podobně bylo často zpochybňováno to, že je IS je za všemi teroristickými útoky, které si přisvojuje.

Podle Rukmini Callimachiové, korespondentky New York Times o IS, navzdory tomuto široce sdílenému přesvědčení, Amaq obvykle nepřiznává odpovědnost IS bez důkazů a zřídkakdy informuje špatně, a to i ve chvílích, kdy se v západním tisku ještě nezjistily důkazy o zapojení IS. Callimanichiová věří, že Mohammed G. je právě oním tajemným zdrojem, na které agentura odkazuje.

Německý prokurátor ve svém prohlášení poukazuje na tuto tendenci Amaqu mít své informace potvrzené u zdroje. Jeden den po útoku obviněný požadoval osobní přiznání akce od svého kontaktu,“ uvádí prokurátor o setkání Mohammeda G. s pachatelem útoku v Malmö.  Mal . „Důvodem bylo to, že Amaq nechtěl zveřejnit zprávu o útoku bez takových důkazů."

Podle Rity Katzové, ředitelky SITE Intelligence Group, se Amaq chová jako státní média. IS se považuje za stát a jako každý stát považuje za důležité mít vlastní média, řekla v rozhovoru pro New York Times. Magazín Foreign Policy doplňuje, že jako každá oficiální státní sdělovací agentura i Amaq poslal nejméně jednoho korespondenta do cizí země – a možná nejenom jednoho.

Témata:  Islámský stát mediální agentury novináři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.