Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové zřejmě zabili vůdce IS Abú Bakra al-Bagdádího

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruské jednotky operující na Blízkém východě zřejmě zabily vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádího. Uvedl to portál televize BBC.

Ruské ministerstvo obrany prověřuje informaci o možné smrti nejvyššího velitele radikálního hnutí Islámský stát. Abú Bakr al-Baghdádí měl být usmrcen při náletu 28. května letošního roku.

Západní koalice, kterou proti ozbrojeným islamistům vedou USA, podle Reuters uvedla, že informace o usmrcení Bagdádího nemůže potvrdit.

Podle portálu BBC už v minulosti není vyloučeno, že je velitel Islámského státu opravdu po smrti. Podobných hlášení v minulosti ale už proběhlo několik a zatím se žádné z nich nepotvrdilo.

"Podle informace, kterou prověřujeme různými kanály, se porady zúčastnil také vůdce IS Ibráhím abú Bakr Bagdádí, který byl při náletu zabit," tvrdí ruští vojáci podle agentury Interfax. Při desetiminutovém náletu přišli o život další vysocí pohlaváři IS, jakož i tři desítky polních velitelů střední úrovně a až tři stovky bojovníků IS z tělesné stráže vedení.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Islámský stát Ruská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy