Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský disident a nositel Nobelovy ceny Liou byl propuštěn z vězení, trpí rakovinou jater

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Čínský disident Liou Siao-po, nositel Nobelovy ceny za mír, byl kvůli rakovině jater podmínečně propuštěn z vězení. Od roku 2009 si odpykával 11letý trest za podvracení státní moci.

Diagnóza byla stanovena 23. května, Liou byl podmínečně propuštěn ze zdravotních důvodů o několik dní nato. Nyní podstupuje léčbu v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodu země. Není jasné, zda může přijímat návštěvy, napsala agentura AP.

Liou v minulosti sepsal petici, která žádala konec vlády jedné strany. Po uvěznění nemohl převzít ani Nobelovu cenu za mír, jež mu byla udělena následující rok. Čína udělení označila za "politickou frašku".

Liou se do širšího mezinárodní povědomí dostal jako jeden z duchovních otců Charty 08, v níž se několik set čínských osobností vyslovilo pro zlepšení lidských práv v Číně. Dokument byl inspirován československou Chartou 77. Jeho odvážná politická angažovanost byla oceněna celou řadou cen, včetně české ceny Homo Homini (2009), udělované nadací Člověk v tísni.

Témata:  Čína Lio Siao-poe

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy