Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Káhira údajně zabila prominentního radikála z IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Egyptské bezpečnostní složky dnes na severu Sinajského poloostrova zabily prominentního přívržence samozvaného Islámského státu (IS).

Zastřelený extremista se zřejmě podílel na nedávných útocích na policisty a vojáky na Sinaji. S odkazem na sdělení egyptského ministerstva vnitra o tom informovala agentura Reuters.

Extremista Ahmad Hasan Ahmad Nášú, známý jako Ghandúr Masrí, byl zastřelen ve městě Aríš, kde se skrýval v rozestavěném domě, tvrdí Káhira. Jeho komplic z místa uprchl. Podle úřadů se Masrí podílel na několika útocích na Sinaji a zároveň rekrutoval nové radikály.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Témata:  Islámský stát Egypt

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy