Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko pohrozil Rusům. Společně s Gruzií chce zpět svá území

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Tbilisi - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes spolu s hostitelem Giorgim Margvelašvilim navštívil ostnatým drátem vymezený sektor oddělující Gruzii od samozvané Jižní Osetie. Ukrajina a Gruzie chtějí koordinovat své úsilí o návrat území zabraných proruskými separatisty.

Porošenko s Margvelašvilim podle televize Rustavi navštívili gruzínskou obec Odzisi ležící nedaleko jihoosetského regionu, kde Rusko po válce zřídilo svou vojenskou základnu.

"Z jedné strany vidíme kvetoucí Tbilisi a z druhé slzy, porušování lidských práv, nedostatek lékařské péče a vzdělání. Dokud existuje Rusko, nemá (Jižní Osetie) naději na pokrok," prohlásil Porošenko.

"Celý svět demonstruje solidaritu s Gruzií a Ukrajinou. Rusko je v izolaci," uvedl ukrajinský prezident, jehož země stejně jako Gruzie usiluje o těsné vztahy s Evropou a členství v NATO.

Gruzie obdobně jako Ukrajina ztratila za přispění Moskvy část svého území. Po krátké gruzínsko-ruské válce v roce 2008 Rusko uznalo již dříve vyhlášenou nezávislost dvou gruzínských provincií Abcházie a Jižní Osetie. Ukrajina ztratila o šest let později Ruskem anektovaný Krym a čelí povstání proruských radikálů v Donbasu.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Gruzie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy