Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při americkém náletu v Afghánistánu bylo zabito nejméně 11 civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Džalálábád (Afghánistán)/Washington - Nejméně 11 civilistů zemřelo ve východoafghánské provincii Nangarhár při dnešním bombardování, které místní správa připisuje americkému letectvu.

Informovala o tom agentura AFP. Vedle afghánských sil podnikají letecké údery v rámci koalice NATO pouze Američané.

"Ve čtvrtek odpoledne podnikly americké síly nálet na soukromé vozidlo," řekl úředník místní správy agentuře AFP. "Jedenáct osob bylo zabito a jedna raněna," upřesnil. "Všechny oběti jsou civilisté, byli to příslušníci jedné rodiny," dodal.

Americké bombardování potvrdila agentuře AFP i afghánská armáda, která uvádí pět mrtvých a dva raněné. Některá média informují o 16 mrtvých. Mluvčí amerických sil v Afghánistánu řekl, že informace ověřuje, a varoval před "propagandou Talibanu".

Nangarhár je jednou z nejneklidnějších afghánských provincií. Je zde silně zastoupeno povstalecké hnutí Taliban i ozbrojenci napojení na teroristickou organizace Islámský stát.

Na sklonku roku 2014 skončily na afghánském území po třinácti letech přímé bojové akce USA a NATO, kterých se v době vrcholného nasazení v roce 2011 účastnilo až 130.000 zahraničních vojáků, včetně českých.

Témata:  Afghanistán U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy