Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V jednom z nejstarších kostelů na Maltě se zřítila část stropu z 15. století

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Valletta - Ze stropu kostela v Rabatu na Maltě vypadlo zdivo i trámy dolů na mramorovou podlahu. Nikomu se nic nestalo. Místní lidé, kteří ráno spoušť objevili, byli ale v šoku. Stavba s hojnou barokní výzdobou je turistickou atrakcí zejména o Velikonocích.

Kostel v Rabatu, jenž byl dokončen v roce 1500, je zasvěcený Panně Marii. Spravují jej františkáni, kteří ráno trosky objevili, když otevírali kostel na mši. Převor Martin Coleito řekl, že kostel loni prošel opravou, která se ale netýkala stropu.

Otvor ve stropě je široký několik metrů a server Times of Malta napsal, že pohled na škodu mnohým obyvatelům Rabatu vehnal slzy do očí. Podívat se přišel i arcibiskup Charles Scicluna, který neskrýval pohnutí.

"Je to náš kostel, chodili jsme do něj celý život. Je hrozné vidět ho v tomto stavu, zejména, když byl před několika měsíci opraven," řekla maltskému listu skupina starých mužů.

Přivolaní architekti dospěli k závěru, že zbytek stavby zatím není ohrožen, ale kostel je pro veřejnost uzavřen. Ministerstvo pro infrastrukturu poslalo dělníky, aby pomohli dobrovolníkům s vyčištěním kostela.

Témata:  Malta zřícené stavby kostely

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy