Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požáry v Chorvatsku: Jeden úmyslně založila mladá žena, chtěla se pomstít Srbům

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Hasiči v Chorvatsku dál svádí boj s řadou požárů, které v posledních dnech ničí rozsáhlou oblast podél jadranského pobřeží. K založení jednoho z nich se dnes přiznala mladá Chorvatka.

Některé požáry se už podařilo dostat pod kontrolu, někde se oheň rozhořel znovu. Média dnes ale věnují pozornost spíš nezletilým či mladistvým pachatelům, kteří mají část požárů na svědomí.

Oheň nedaleko dalmatského města Benkovace zapálila 25letá Chorvatka, která se přiznala, že to udělala ze zášti vůči Srbům. „Nemám Srby ráda už od války (1991-1995). Tehdy nám byl podpálen dům a moje rodina přišla o všechno," citoval její přiznání deník Jutarnji list.

Žena má na svědomí požár u obce Brgud, která leží asi deset kilometrů od Benkovace a v níž většinu z 15 obyvatel tvoří Srbové. Za obecné ohrožení jí hrozí až pětileté vězení.

Portál Šibenik.IN napsal, že na policejní stanici v Kninu bylo přivedeno několik osob podezřelých ze založení požárů v Šibenickokninské župě. Je mezi nimi pět nezletilých dětí a osmnáctiletý mladík. Dva chlapci se přiznali k zapálení ohně v Národním parku Krka.

Témata:  Chorvatsko požáry v Chorvatsku žhářství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy