Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země EU už si rozdělily 28 tisíc uprchlíků. Česko podle Bruselu kvótu naplní

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Mezi země EU má být přerozděleno 160 tisíc uprchlíků, kteří jsou v Itálii a Řecku. Program byl schválen v září 2015 a zatím se podařilo přesunout jen 27.695 lidí. Soudní dvůr EU dnes zamítl žaloby Slovenska a Maďarska na povinné kvóty.

Tempo plnění programu se v posledních měsících zrychluje. "Od února bylo průměrně přemísťováno 2700 osob měsíčně," upozornil komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Z Řecka bylo přesunuto 19.244 osob, z Itálie 8451.

Na dva roky plánovaný program skončí za 20 dní, pak do něj nebudou zapojováni noví žadatelé o azyl. Státy si ale budou muset rozebrat ještě několik tisíc lidí, kteří se do té doby do programu dostanou. V Řecku nyní čeká na přerozdělení okolo 2800 lidí a komise podle Avramopulose předpokládá nárůst přibližně na 4800. Do nyní nejzatíženější Itálie migranti také stále přicházejí, registrováno je zatím asi 4000 těch, kdo mají na účast v programu právo.

Komise proto čeká, že všechny členské státy EU splní svou povinnost a to včetně Česka, Polska a Maďarska, které se ovšem odmítají na programu podílet. některé země, jako Malta, Lotyšsko či Finsko už své závazky naopak splnily či se k tomu blíží.

Evropská pobřežní a pohraniční stráž už podpořila vrácení 8606 občanů třetích zemí neoprávněně pobývajících v EU, agentura i členské země by ale v této oblasti měly ještě udělat více. Dohoda s Tureckem, která loni prakticky uzavřela takzvanou balkánskou migrační trasu, stále funguje, vyplývá z dnes zveřejněných údajů. Do Řecka v průměru přijíždí jen 75 osob denně a tak hlavní migrační trasou nadále zůstává námořní cesta přes centrální Středomoří.

Témata:  uprchlíci EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy