Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační krize? Evropa nebude pevnost, zůstane kontinentem solidarity, slibuje Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v dnes přednesené zprávě o stavu EU zdůraznil, že Evropa není a nestane se pevností, zůstane naopak kontinentem solidarity, kde najdou útočiště ti, kdo ho skutečně potřebují.

"Mrzí mne, že ne všechny státy EU ukazují stejnou míru solidarity," prohlásil Juncker k europoslancům ve Štrasburku. Konkrétně v této souvislosti žádný stát nejmenoval. Země ze střední a východní Evropy se dlouhodobě odmítají podílet na programu přerozdělování uprchlíků.

Evropa jako celek ale solidární je, připomněl Juncker s tím, že státy EU loni daly azyl více než 720.000 uprchlíků. "Je to třikrát víc než Austrálie, Kanada a USA dohromady," připomněl šéf komise.

Juncker naopak jmenovitě ocenil způsob, jakým se s migrací vyrovnává zatížená Itálie a za potlesku europoslanců poděkoval Římu za vytrvalost a štědrost. Itálie "zachránila čest Evropy", řekl.

Předseda komise ve svém obsáhlém projevu o stavu Evropské unie ale také zdůraznil, že je třeba rychle zlepšit podmínky uprchlíků ve střediscích v Libyi. Na tamní krizový stav opakovaně upozorňují nevládní i mezinárodní organizace.

Juncker připomněl, že unie nyní své vnější hranice chrání daleko lépe než na začátku migrační krize. Přispívá k tomu podle něj i více než 1700 pracovníků nové evropské pohraniční a pobřežní stráže. "Snížili jsme počty příchodů o 97 procent ve východním Středomoří v důsledku dohody s Tureckem. A lépe kontrolujeme situaci i v centrálním Středomoří," prohlásil Juncker. Na trase mezi Libyí a Itálií se v srpnu podle něj počty příchozích ve srovnání s předchozím rokem snížily o 81 procent.

Témata:  Jean-Claude Juncker uprchlíci EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy