reklama

"Mrzí mne, že ne všechny státy EU ukazují stejnou míru solidarity," prohlásil Juncker k europoslancům ve Štrasburku. Konkrétně v této souvislosti žádný stát nejmenoval. Země ze střední a východní Evropy se dlouhodobě odmítají podílet na programu přerozdělování uprchlíků.

Evropa jako celek ale solidární je, připomněl Juncker s tím, že státy EU loni daly azyl více než 720.000 uprchlíků. "Je to třikrát víc než Austrálie, Kanada a USA dohromady," připomněl šéf komise.

Juncker naopak jmenovitě ocenil způsob, jakým se s migrací vyrovnává zatížená Itálie a za potlesku europoslanců poděkoval Římu za vytrvalost a štědrost. Itálie "zachránila čest Evropy", řekl.

Předseda komise ve svém obsáhlém projevu o stavu Evropské unie ale také zdůraznil, že je třeba rychle zlepšit podmínky uprchlíků ve střediscích v Libyi. Na tamní krizový stav opakovaně upozorňují nevládní i mezinárodní organizace.

Juncker připomněl, že unie nyní své vnější hranice chrání daleko lépe než na začátku migrační krize. Přispívá k tomu podle něj i více než 1700 pracovníků nové evropské pohraniční a pobřežní stráže. "Snížili jsme počty příchodů o 97 procent ve východním Středomoří v důsledku dohody s Tureckem. A lépe kontrolujeme situaci i v centrálním Středomoří," prohlásil Juncker. Na trase mezi Libyí a Itálií se v srpnu podle něj počty příchozích ve srovnání s předchozím rokem snížily o 81 procent.