Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý egyptský prezident Mursí si má za špionáž pro Katar odsedět 25 let

Muhammad Mursí, autor: Agencia Brasil
Muhammad Mursí, autor: Agencia Brasil
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí si za špionáž pro Katar odsedí ve vězení 25 let. Původně dostal 40 let, kasační soud mu ale dnes trest snížil.

Mursí a devět dalších lidí čelilo obvinění z ohrožení národní bezpečnosti, čehož se dopustil tím, že poskytoval státní tajemství a důvěrné dokumenty Kataru. Mursímu za to hrozil až trest smrti.

Sunnitská monarchie Katar, kde je islám státním náboženstvím a šaría podle ústavy hlavním zdrojem legislativy, podporovala Mursího v jeho nástupu k moci v roce 2012. Vztahy obou zemí ochladly, když egyptská armáda Mursího v roce 2013 svrhla a pak začala pronásledovat sunnitské islamisty.

Egypt patří do koalice arabských států, která pod vedením Saúdské Arábie přerušila v červnu s Katarem styky. Obviňují jej z podpory radikálních skupin a spolupráce s Íránem.

Témata:  Muhammad Mursí Egypt Katar

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy