Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský premiér trvá na tom, že je referendum platné

EU
EU
Foto: Pixabay

Barcelona - Šéf katalánské vlády Carles Puigdemont dnes uvedl, že do sporu Barcelony s Madridem po nedělním neoficiálním referendu o nezávislosti by se mělo vložit jako třetí strana mezinárodní společenství.

"Dohledem nad mediací by měla být pověřena Evropská unie," dodal Puigdemont. S centrální vládou zatím není v kontaktu. Požadoval rovněž odchod policistů, které Madrid ve snaze hlasování zabránit poslal do Katalánska.

Katalánská vláda podle Puigdemonta zřídí speciální vyšetřovací komisi, která se bude zabývat nedělními násilnostmi. Podle katalánských úřadů bylo při střetech s policií zraněno 893 lidí, z toho čtyři vážně. Hlasování, které Madrid považuje za nelegální, označil Puigdemont za platné a výsledek za závazný.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes vyzval španělské úřady k nestrannému vyšetření násilností v Katalánsku.

Evropský tisk vesměs kritizuje násilnosti během referenda. Nelegální hlasování se změnilo v násilnou bitvu o nezávislost, napsal slovenský list Sme. Německé deníky píšou o katastrofě pro civilizovanou zemi, ostudě pro Evropu, diktátorských postupech vlády nebo o úspěchu separatistů. Podle britského deníku The Guardian přinese akce španělské vlády jen to, že další fáze katalánské kauzy bude radikálnější.

Francouzská média píšou, že v katalánském referendu, bez ohledu na výsledek či další vývoj, jednoznačně prohrála pouze španělská vláda, i proto, že pasovala stoupence nezávislosti do role obětí. Za špatný den pro Katalánsko, Španělsko i Evropu označil neděli i novinář a komentátor Jurek Kuczkiewicz v belgickém listu Le Soir.

Témata:  Katalánsko Španělsko EU referendum

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy